House of Care podcast

House of Care Podcast

Luister naar dé podcast voor kersverse mama’s met de beste inzichten en tips over alles wat je wilt weten als je net bent bevallen!

Podcast voor mama's

House of Care Podcast

Luister naar dé podcast voor kersverse mama’s met de beste inzichten en tips over alles wat je wilt weten als je net bent bevallen!

House of Care podcast - Laurinda Griekspoor

We delen al onze kennis en expertise met je!

Laurinda Griekspoor maakt regelmatig een podcast over uiteenlopende onderwerpen die voor de moeders met pas geboren baby’s interessant kunnen zijn én voor kraamverzorgenden.


De podcasts zijn hieronder te beluisteren of rechtstreeks via Spotify, Apple Podcast en Google Podcast op je telefoon. Als je je abonneert, hoef je voortaan niets meer te missen!


We vinden het super als je ons laat weten wat je ervan vindt en het is fijn als je ook een review wilt achterlaten. Op die manier bereiken we meer jonge ouders met onze podcasts.

Aflevering 8

En dan ineens ben je papa en mama geworden en zijn jullie voor het eerst alleen met je pas geboren kindje thuis!
Die eerste nacht is vaak spannend, want als je een paar uurtjes geleden bent bevallen van je eerste kindje, dan heb je meestal nog weinig ervaring en geen idee wat je kunt verwachten. Daarnaast zijn de eerste 24 uur van het leven van je kindje belangrijk. Daarin moet zijn of haar ‘systeem’ gaan werken.
In deze aflevering vertellen kraamverzorgende Emmy José (bloggend onder kraamheks.nl) en Laurinda wat je kunt verwachten, waar je op moet letten en wat je moet doen als je je ongerust maakt. Handig om vooraf al even te luisteren, zodat je goed voorbereid bent als je ‘ineens’ die eerste nacht met je kindje aanbreekt.
En voor je het weet staat je kraamverzorgende de volgende ochtend op de stoep om jullie daarna stap voor stap alles te leren over de verzorging en de ontwikkeling van jullie kindje.
De belangrijkste adviezen en tips van Emmy José voor de eerste 24 uur van je kindje:

 • Verwarm het bedje voor met een kruik (maar haal ‘m er weer uit als je je kindje in bed legt)
 • Lakentje Nunki van Fedde & Kees geeft je kindje een gevoel van geborgenheid.
 • Houd je kindje lekker bij je als het alleen in z’n bedje liggen nog een stap te ver is voor je kindje.
 • Als je borstvoeding geeft, zorg ervoor dat je kindje een grote ‘hap‘ neemt en zoveel mogelijk borst in z’n mondje heeft.
 • Als je kindje smakgeluidjes maakt heeft je kindje honger en kun je aanleggen. Het nèh-geluid bij het huilen betekent dat je kindje honger heeft.
 • Houd de temperatuur van je kindje in de gaten, want je lijfje van je kindje moet dat nog reguleren. Is zijn/haar temp lager dan 37 graden, dan doe je je kindje een mutsje op.
 • Schrik niet van bloed in de luier als je een meisje hebt gekregen; dat is pseudo-menstruatie en is niets om je zorgen over te maken.
 • De eerste poep van je kindje is zo zwart als teer (meconium); zorg dat je de billetjes goed insmeert, anders krijg je deze poep bijna niet weg.
 • Houd je eigen bloedverlies in de gaten: vloei je binnen een half uur twee kraamverbanden vol, bel dan de verloskundige. Het is normaal dat je stolsels verliest; wordt het te erg en maak je je zorgen, dan bel je de verloskundige.
 • Door het bloedverlies kun je je wat licht in je hoofd voelen; ga niet alleen ‘s nachts de trap af maar maak je partner even wakker. Zorg voor voldoende water (en iets te eten) naast je bed.
 • Je hoeft echt niet de hele tijd in bed te blijven, maar luister naar je lichaam en ga bijvoorbeeld niet steeds op en neer de trap op en af.
 • Geef je borstvoeding, maak je dan geen zorgen als er in het begin maar een paar druppeltjes uitkomen. Dat is normaal want het moet nog op gang komen. Daarnaast is het maagje van je kindje heel klein, dus een paar druppels is in het begin genoeg. In het begin heet de melk colostrum en dat is zeer voedzaam. Je kindje gaat in het begin sowieso afvallen. Dat is normaal. Dus ook hier hoef je je de eerste 24 uur en de eerste dagen niet ongerust over te maken. Meestal krijg je aan het van de derde dag stuwing en dan gaat de borstvoeding echt op gang komen.
 • Geef je borstvoeding, leg je kindje dan vaak aan. Vaak is 8 tot 12 keer per 24 uur. Houd de hongersignalen in de gaten. Je kindje moet dan wel drinken, want sabbelen (omdat dit geruststellend en troostend is voor je kindje) gaat ten koste van je tepels,

Wees niet bang voor die eerste avond of nacht; ga er met open vizier in. Houd de tips in je achterhoofd en vertrouw erop dat je dit kunt. Waarschijnlijk heb je ook vanuit het ziekenhuis of de verloskundige iets op papier ontvangen en weet dat je de verloskundige altijd mag bellen als je je zorgen maakt.

Aflevering 7

Dit keer schuift Rianne Seerden aan bij Laurinda. Zij werkt bij House of Care als zorgcoördinator en weet alles over wat je moet weten bij het regelen van kraamzorg. In de podcast geeft ze antwoord op de meestgestelde vragen:
 • Wanneer moet je je inschrijven voor kraamzorg en waarom moet dat al zo vroeg in je zwangerschap?
 • Hoe kies je een goed bureau? Waar let je op?
 • Wat wordt er vergoed door je zorgverzekeraar?
 • Hoeveel uren zorg krijg je? En wat speelt hierbij een rol?
 • Wie bepaalt welke kraamverzorgende er uiteindelijk straks bij je thuis komt voor de zorg?
 • En wat nou, als het niet klikt?
 • Waarom is het niet altijd mogelijk om te garanderen dat er slechts één kraamverzorgende wordt ingezet bij een gezin?

Aflevering 6


Moeder worden. Dat leer je niet op school. Er is geen opleiding voor. Je leert het in de praktijk. En dat is nou net het lastige punt. Want, omdat het allemaal zo nieuw is, raken de meeste moeders hun zelfverzekerdheid kwijt na de bevalling.

In deze podcast leg ik je uit hoe je je weer zelfverzekerd gaat voelen. Allereerst leer ik je hoe je van je twijfels afkomt, ten tweede hoe je ervoor zorgt dat je beter wordt in 'moeder zijn' en ten derde hoe je kunt omgaan met de goedbedoelde adviezen en meningen in je omgeving. 

Aflevering 5

Als je weet dat er iets gaat veranderen in je relatie als je zwanger wordt en je weet ook waar dat 'm precies in zit, kun je allerlei valkuilen voorkomen. Sterker nog, als je je daarvan bewust bent, kun je je relatie juist verstevigen. In deze podcast leg ik uit hoe het komt dat je relatie verandert, dat er een belangrijke verschuiving plaatsvindt vanaf het moment dat je zwanger bent. Dat je een afhankelijke relatie krijgt en hoe het je lukt om de relatie gelijkwaardig te houden.

Aflevering 3
In deze aflevering bespreekt Laurinda de struggle waar veel moeders in terechtkomen na de bevalling en zich afvragen: ‘doe ik het wel goed’?

Aflevering 4Wist je dat een kwart van de pas bevallen moeders zich ziek moet melden na het verlof? Gewoon omdat ze het werken naast het moederschap nog niet aankunnen? Laurinda Griekspoor – directeur van House of Care – geeft in deze podcast inzicht in één van de belangrijkste oorzaken waarom terugkeren op het werk na je bevallingsverlof lastig kan zijn.

Aflevering 1Het traject Happy & Healthy van House of Care (hoe zorgen we niet alleen goed voor anderen, maar ook voor onszelf) is aanleiding voor deze eerste House of Care Podcast.


Laurinda Griekspoor (directeur House of Care) heeft een boeiend gesprek met ex-schaatser, NOS Studio Sport commentator Martin Herman over energie en mentale kracht. Martin werkt bij Lifeguard, de organisatie die House of Care begeleidt bij het Happy & Healthy worden.

Aflevering 2
Laurinda ontrafelt met orthomoleculair therapeut Barbara Vink een aantal mythes rondom gezonde voeding en bespreekt wat nu echt gezonde voeding is als je borstvoeding geeft, en nog veel meer! 


arrow_drop_up arrow_drop_down